Svineheld

Svineheld er et sjovt spil for 2 — 5 glade mennesker fra 10 år.

Kære venner,
Den opgave, I bliver stillet overfor i Svineheld er både spændende og enkel på samme tid: Spil på rouletten og vind en hel gris!

Svineheld
Indhold:
  1. 1 roulette-indsats
  2. 1 snurretop
  3. 5 grise (hver i 8 dele)
  4. 20 ‘jetoner’ i 4 farver
Hvad gælder det om?

Den, der først får de 8 forskellige dele til en gris samlet ved at spille på rouletten, har vundet og har rent ud sagt været svineheldig!
Eftersom forberedelser er det halve arbejde, må I hver tage 4 ‘jetoner’ i forskellig farve. Hvis der er færre end 5 deltagere, lægges de overskydende jetoner til side.

Så tager I hver 8 dele, som danner en hel gris. Den skal ikke samles, for alle kæbesnitter, hoveder, tæer, koteletter og andre stykker blandes i en bunke midt på bordet. De grise, der er til overs, hvis der er færre end 5 deltagere, bliver forskånet for jeres spillegalskab og bliver i stalden.

Hvis hver af jer så tager 2 stykker gris fra den store svinebunke og lægger foran jer, kan det endelig gå løs!

Den store svineroulette

En komedie i to akter

1. akt

Den af jer, der har de mindste ører, må dreje snurretoppen først. I fortsætter efter tur i retning med uret. – Sæt snurretoppen midt i grisen i bunden af æsken, giv den en spand kul og lad den snurre af sted. Nu er det jeres opgave at satse på, hvilken farve snurretoppen lander på. Mens toppen snurrer rundt, skal I kaste en jeton i den farve, I satser på, ud på bordet. Selvfølgelig må den, der satte snurretoppen i gang også satse!

Hvis én eller måske flere af jer satsede på den rigtige farve, kan man kun sige: Svineheld ! De, der satsede rigtigt, må tage så mange stykker fra svine-

svineheld eksempel

I vores eksempel får hver
spiller, der kastede en gul je-
ton, 2 grisestykker som be-
lønning. Man vælger selvføl-
gelig stykker, der passer, så
grisen hurtigt bliver samlet.

Hvis toppen ikke lander helt tydeligt i en af de 1 2 buer, vinder den lilla farve. Den, der satsede på lilla i denne runde, bliver i samme øjeblik ét grisestykke rigere, som han/hun tager fra bunken og bygger til sin gris.

Vi foreslår, at I fra starten aftaler, at den, der drejer snurretoppen, er dommer i tvivlstilfælde.

Slut på svinerouletten

Den, der med list, snilde og svineheld på rouletten først får samlet hele sin gris, har vundet!

Hvis I er flere, der samtidig får den sidste del til grisen, så har den vundet, som derudover har mest gris, dvs. har kunnet samle flest stykker i alt. Når I har spillet på denne måde et par gange, er det på tide at I også får noget at vide om.

2. akt

Før hver runde må I lægge en af jeres 4 jetoner med bagsiden opad foran jer på bordet. Det er en mulighed, I har, men I behøver ikke at bruge den. — Så sættes der fuld fart på snurretoppen, og ligesom i 1. akt satser man på en farve med de resterende 3 jetoner og håber, at toppen lander netop på den farve.

Hvis toppen lander på netop den farve, der er lagt frem, tager man svinestykker som sædvanlig. Men – og nu kommer det: hvis toppen lander på samme farve som jetonen med bagsiden opad, skal du have fat i kraven på din nabo til venstre:

Du må nemlig tage et stykke ud af hans/hendes gris og bruge det til din egen gris.

Hvis du skulle være så uheldig, at din nabo ikke har stykker, som du kan bruge til din gris, kan du alligevel drille ved at tage et stykke af hans/hendes gris og lægge det i bunken midt på bordet. Men husk – før du går helt amok:
Du må kun tage stykker fra din venstre nabos gris, indtil han/hun har ét stykke tilbage. Den nødration skal man have lov til at beholde.

Slut på spillet

Som i 1. akt vinder den, der først får spillet hele grisen hjem på rouletten.

Til dem, der aldrig kan få nok, er der et par tips: Hvis din venstre nabo kun har ét stykke gris tilbage, skal du ikke satse med den vendte jeton, men holde alle 4 jetoner klar til at satse åbent på en farve.

Ellers er der mere skæg ved at vende en jeton og så satse på farven med en af de tre andre jetoner. – Forhåbentlig satser du på den rigtige farve, som giver grisestykker til dig — og til evt. andre, der også har satset på den rigtige farve.

Til allersidst endnu et råd om, hvordan du kommer til en hel gris på en fredelig måde: Du skal først ‘afregne’ med din nabo til venstre – selvfølgelig kun, hvis din vendte jeton har den rigtige farve.

Og så er der kun tilbage at ønske god fornøjelse og held og lykke i spillet om – ikke den kvarte eller den halve, men — den hele gris.

Ravensburger@ spil nr. 01 033 2: Svineheld
Konstruktør: Wolfgang Riedesser
Grafik: Tetsche

1989 by Otto Maier Verlag Ravensburger
Otto Maier Verlag Ravensburger