Bikle-spil

Bikle-spil/Bikles / Bikkelen

Dette gamle behændighedsspil er blevet spillet i århundreder i Flandern, Nederland og UK. Ældre Folk i Dragør har næsten alle kunnet “bikle” i deres Barndom.

Dernede har det fået en renæssance her i coronatiden, og det bliver også brugt som aktiveringsspil for ældre demente.

Bikle-spil findes i mange varianter, og spillerne imellem kan aftale andre tiltag end dem beskrevet.

SPILLERE

To eller flere.  Fra 8 år gammel.

MATERIALE

Normalt spiller man med fem brikker / småsten / i gamle dage brugte man ankelknoglerne fra får. Bliver du hooket på spillet kan du købe bikkels over nettet. 

SPILBESKRIVELSE

I bikle-spil forsøger man at kaste og fange benstykkerne på forskellige måder, altid med een og samme hånd.  Fejler man sit træk, (se afsnit om FEJL) så mister man sin tur, og den næste spiller begynder.  Når det er ens tur igen, genoptages der fra den figur, som mislykkedes.  

Den, der først lykkes med at gennemføre alle aftalte figurer/mønstre korrekt vinder spillet.

Den grundlæggende form

Her følger beskrivelsen af ​​de mest almindelige figurer.

Hver figur starter med at spilleren kaster de fem småknogler i luften på samme tid og prøver at samle mindst een på bagsiden af ​​hånden, gerne flere.  Hånden løftes, så småknoglerne hopper op fra håndryggen og de samles i håndfladen mens de er i luften.  Alt dette gøres med en og samme hånd.

Hvis dette lykkes med alle 5 småknogler i een gang, kan du straks gå til næste figur.

Normalt er det ikke muligt at fange alle knoglerne på bagsiden af ​​hånden og knoglerne kan trille fra ​​håndryggen.  Mange vælger kun at fange et eller to knogler, vippe dem op igen og fange dem, hvilket er mindre vanskeligt.

Når knoglerne er tilbage i håndfladen, vælges en knogle som kasteknogle(tá).  De andre (hvis der blev samlet mere) bliver lagt til side. De knogler, der faldt til jorden, eller som trillede fra af ​​håndryggen, skal nu samles op:

Figurer.

1. Een ad gangen

Kasteknoglen kastes opad.  Med den samme hånd samles en knogle hurtigt op af ​​jorden, og i samme bevægelse fanges kasteknoglen.  Den opsamlede knogle lægges til side.  Sådan bliver man ved, indtil alle knogler er samlet op. 

 2. To ad gangen

Fremgangsmåden er identisk med ovenstående.  Dog skal de knogler, der ligger på jorden, samles op to og to – den eventuelt resterende knogle tages separat.

3. Tre ad gangen

Tre knoglerne samles op i en gang, den fjerde separat.

4 Alle fire

Knoglerne på jorden samles op i en gang.

I grundformen er det tilladt at skubbe knoglerne fra hinanden eller mod hinanden.  Dette gør opsamlingen lettere.  Dette gøres, mens en knogle bliver kastet op og fanget igen.

 2. Såning

I stedet for at kaste knoglerne op og samle dem på bagsiden af ​​hånden, bliver de blot spredt på jorden med en såbevægelse.  Når de er på jorden, må knoglerne ikke røre hinanden ellers regnes det for en fejl.  Spilleren vælger en af ​​knoglerne til kasteknogle, kaster den i luften og udfører de figurerne beskrevet i den grundlæggende form

3. Fejning

Som den grundlæggende form, men knoglerne skal nu samles op med det samme.  Med andre ord  de må ikke flyttes tættere sammen.

Ydermere bliver den kasteknoglen ikke fanget på en tilfældig måde, men altid med en vandret, fejende bevægelse.

 4. “Klip” eller “Skrab”

 Her erstattes fangebevægelsen med en bevægelse, hvor håndfladen vender mod jorden og knoglen fanges oppefra. 

5. ‘Bro’ eller ‘Under broen’

Efter såning af knoglerne på jorden vælger spilleren en af dem.  Derefter laver han en bro på jorden med tommelfingeren og pegefingeren.  Mens han nu kaster den ene knogle ud, prøver han at skubbe den anden knogle gennem broen.  Først en efter en så 2, så 3 og så 4.

Ovenstående figurer er de mest almindelige i bikle-spil. 

Derudover kan der aftales adskillige måder at gøre spillet vanskeligere på og som altid skal følge hinanden i en fast rækkefølge: bringe knoglerne til hjertet eller munden, bevæg eller drej knoglerne, …

FEJL

Det er som sagt vigtigt at gennemgå de forskellige figurer uden at fejle. Hvis man lykkes med en figur, kan man fortsætte med den næste (men vanskeligere) bevægelse.

Man begår en fejl og mister sin tur, når man:

  • Ikke Kan fange alle knogler på bagsiden af ​​hånden i håndfladen.
  • Ikke kan fange den kastede knogle, så det falder til jorden.
  • Mens du samler op, skal søge støtte fra en anden del af din krop for at forhindre, at de kastede knogler falder.  
  • Ikke samler det rigtige antal knogler (kun to i stedet for tre for eksempel)
  • Tager en knogle op og taber den til jorden, mens du fanger kasteknoglen.

Tak til Lieve Wallaert for de fine regler.

Spillet kaldes også Terre i en anden variant.